Olja under 60 dollar fatet

Olja har nått sin lägsta nivå på 5 år och gick här på fredagens handel under 60 dollar som anses som ett kritiskt punkt för flera oljeproducerande länder.

Hur länge orkar amerikanarna att forsätta hålla det här låga prisnivån, just nu känns det som om de klarar ett par månader mer, dollar stiger så det påverkar inte den amerikanska ekonomin så mycket som det sätter både Ryssland och en del andra amerikanska “fiender” på ekonomi sidan under.

Opec uttalade förra veckan att de inte ser några ändringar inom den närmast framtid, det gäller väl således att arabemiraterna kan ses som allierade till USA inom denna frågan på oljans pris. Opec har ändå beslutat att minska produktionen för att få upp priserna igen. Fortsättnig följer helt bestämt.

Bensinpriserna fortsätter således också att sjunka, många förväntar också billigare flygresor inom kort, det kan dock motsägas då dollar som sagt var stiger, jämför med Svenska kronan. Det innebär också att det då blivit dyrt att resa till USA och köpa andra produkter från USA.

I oljans prisfall, följer det också med flera andra aktier att hålla ögonen på inom samma område, från USA är det bland annat Petrofac, Tollow Oil och Vedanta aktier som är på spel. Här hemma kan vi se på de flesta aktier som kommer att påverkas, det borde också avspegla transport världen, där vårt grannland Danmark, sitter på stora speditörer som Mærsk shipping och DSV koncernen – som bör ha ljusare framtid på grund av lägre kostnader för just transport medel.

Posted in: