Kina börsen eller vilda västern

Det är bestämt vilda västern nu, 2 stopp på mindre än 6 dagar på de kinesiska börserna är inte bra, det sker automatiskt då kurserna går ner med mer än 7 % enheter – så finns det mekanisker som stänger marknaderna för handel – det är flera personer med mycket pengar i Kina, som egentligen ses som småsparare – men det finns många av dem som ställer till rejält när det är svängningar på marknaden. Det är panikreaktioner på både börserna i Shangai och i Shnezhen och aktiemarkanderna påminner mer om spelmarknader är om rena börshandlar, därför kan man se på binära optioner – som ett starkt begrepp just nu för att tjäna pengar på Kina!

Förtroendet är väl inte helt borta, men känns heller inte stort för att Kina skall ha ett bra år i 2016 – det tyder och analytiker pekar på det år med minst tillväxt genom de sista 25 år i Kina.

Vi skall i Sverige inte följa efter och känna direkt oro för detta, men påverkas väldigt ofta negativt i framförallt korta tidshorisonter –precis som vi nu görs också av den kinesiska marknaden, det kunde lika väl ha varit USA markanden som ofta påverkar våra börser i Skandinavien mycket, mycket mera.

Vad skall man ha koll på? Håll ordning på råvaru priser, sjunker det vidare så är det allvarligt.

Det kan bli stora följder om råvarupriser fortsätter att sjunka rejält. Olja är nere i bottennivåer och det är helt enkelt inte bra, världsekonomien är byggt upp mycket omkring råvarupriser och att de håller en någorlunda stabil nivå – här är det igen småsparare i Kina som ofta överreagerar du priser sjunker kraftigt ganska fort – men egentligen är råvaror en ganska stabil investering sett över flera år. Guld är fortfartfarande och kommer att under många år framåt vara en säker hamn även för småsparare i Kina.

Det finns också en risk att genom sänkta råvarupriser sprider sig vidare genom många underleverantörers marknader, runtomkring Kina och hela Asien kommer att påverka negativt genom flera månader framåt – det är sänkta intäkter, då råvarupris presser mycket av produktionern neråt.

Valutor – hur skall Kina klara sig sänka valutor

Fortsätter Kina att stärka sin valuta genom att sänka den, kan det bli valutakrig med flera länder, både Japan med JPY och USA med sin amerikanska dollar är väldigt måna om att klara sina valutor jämför mot Kina. Kina och förtroendet för vänsterpariet att hantera de här situationer är just nu inte speciellt positiva. Den sista sänkningen för att följa med är absolut inte positivt.

Svenska börsen är ner med 5 % den första veckan av handel här under 2016 – så att det gäller att följa med i de här snabba ryck av starten av 2016.

Posted in: