ECB levererar svaret på onsdag

Vi är i en vecka som förväntas att sätt sina tydliga spår på den europeiska ekonomins utveckling. Den Europeiska Centralbank (ECB) skall efter deras möte onsdag, meddela vad de sätter igång för att svara mot de olika hotbilder som finns mot en svag europeisk ekonomi. Danmarks riksbank sänkte deras styrränta redan igår.

Situationen just nu

Växten i Euroländerna är inte på den förväntande nivå som man har önskat sig, den ökar visserligen jämfört med förra året, men er absolut inte något som imponerar. Flera ekonomer och analytiker har sagt öppet och tydligt att det är nödvändigt och att de förväntar massiva uppköp av statsobligationer från ECB´s sida. Den stora frågan är sådan sett om det kommer att uttalas från ECB nu eller om de vill vänta till nästa möte om utveckligen i Europa i Mars. Det är klara förväntningar om uppköp i statsobligationer.

Ett uppköp av statspapper i Euroländerna skall var huvudkällan till att försvaga kuren på euro, och därmed få en positiv påverkan på europeisk ekonomi, då man kommer att stå styrka i en hård konkurrans. Det är speciellt i förhållande till den amerikanska dollar att man förväntar att se huvudorsaken till en försvagning.

Dessutom förväntas uppköp att vara med till en generell boost av privatspendering i regionen pga det kommer fler pengar i folks händer. Tänk över detta inom den närmaste period om din favorit är att handla binära optioner med världens största valtuakryss eller valutaparning EUR/USD – samt övriga valutaparningar med Euro. Den närmaste period kan klar se en försvagning av Euro´n om uppköpen blir en realitet. Flera analytiker räknar med upp till 10%.

euro-statspapper
Räntorna är just så låga att det inte kan hjälpa mycket att fortsätta sänka dem ytterligare, det hjälper inte så mycket för att få det önskade tryck på den europeiska ekonomin just nu. Ekonomernas största fruktan är att så att alla i europa börjar att spara upp ytterligare, få avbetalt sina skulder ytterligare istället för att starta ett större privatförbruk som är nödvändigt och är en katalysator för växten.

Generellt lägre växt i världen runt om oss

Just nu ser man en svagare växt i både Ryssland, Brasilen och märkvärdigt också Kina. Allt detta spelar in och försvagar också växten i Europa. Vi ser speciellt ett exportland som Tyskland som försvagas mycket här, då hela Tysklands ekonomi är mycket beroende av export till bland annat dessa länder.

Grekland är fortfarande en stor joker

Man tror inte längre att Grekland är ett reellt hot mot hela Euro samarbetet, men den spelar fortfarande stor roll och specielllt inom binära optioner på kort sikt. Det skall vara blixtval i Grekland den 25:e Januari och det kan skapa stor oro på de ekonomiska marknader igen i Europa.

Det radikala vänster parti – Syriza står om vinnare i meningsmålningar och håller det tror ECB på en större ro i regionen. Det är klar framgång i förhandlingar om att Grekland blir i Eurozonen och ytterligare skuldförhandlingar och förbättringar. Om det grekiska valet kan bli avgörande för om ECB beslutning kommer redan nu på onsdag eller om vi skall vänta får vi se.

ECB kommer med något efter mötet imorgon Onsdag – men vi får vänta minst 3 dagar mer på grekerna.

Posted in: